5.1.2018

Inarinjärven reittipohdintoja

Inarinjärven ylitys on herättynyt hyvää pohdintaa ja keskustelua suunnitellusta reitistämme: http://www.vaellusnet.com/turinat/viewtopic.php?t=14761&start=60

Kokoan tähän kaksi eri vaihtoehtoa, jotka ovat tällä hetkellä varteenotettavimmat reitit Inarin ylitykseen. Kommentteja saa laittaa tänne blogiin tai sitten vaellus.net -keskustelupalstalle.

Vaihtoehto 1. Tämä on ehkä tällä hetkellä vaihtoehdoista meille mieluisin. Ehkä myös siksi, että siihen olemme varautuneet viimeiset kuukaudet. Reitti kulkisi Kessijärven suunnasta Tervavuonolla kulkevaa kelkkareittiä pitkin Lusmanuoran kodalle, josta Kaikunuoran autiotuvan kautta Hoikka Petäjäsaaren ja Suovassaaren tupien myötä Inariin. Tässä reitissä hyvää olisi se, että tupia olisi kohtuullisen tiheästi käytössä. Se mahdollistaisi varusteiden kuivattamisen ja leppoisamman ensimmäisen viikon. Myös tiheä tupaverkosta antaisi mahdollisuuden lyhentää päivämatkoja, jos keli heittäytyy huonoksi. Tässä vaihtoehdossa puolestaan arveluttaa kapeiden salmien sula- ja virtapaikat. Myös kilometrejä tulee vähän lisää.




Vaihtoehto 2. kulkisi hieman pohjoisempaa reittiä Kessijärveltä metsäautotienpohjaa Märkävaaralle ja sieltä Kärppäsaaren autiotuvan kautta Hoikka Petäjäsaaren ja Suovassaaren tuville ja edelleen Inariin. Tässä reitissä joutuisi ylittämään Inarin yhden suurimmista selistä. Keli, jos äityy kovin kehnoksi ja tuuliseksi, on isojen selkien ylittäminen aina haastava ja jopa vaarallinen juttu. Tällä reittivaihtoehdolla tulisi pakostikin yksi telttayö. Hyvänä puolena taas voisi olla nimenomaan talvitelttailun tuoma vapaus mennä sieltä mistä lystää ja pitää päivämatkat sellaisina kuin tykkää. 



Molemmissa reittivaihtoehdoissa on puolensa. Eiköhän me jollain konstilla tuo Inari saada ylitettyä?

4 kommenttia:

  1. Oliko vaihtoehto 1:ssä tarkoitus hiihtää suoraan Speiliniemen kodalle yöksi? Paljonko tulee kilometrejä?

    Entäs vaihtoehto 2. Missä kohtaa se telttayö on pakollinen, ennen Kärppäsaartako? Tällä reitillä voitte pikkuisen oikaista, kun pudotatte Kessin tieltä Paloselkäjärvelle, sieltä Majavajärven eteläpäähän ja sieltä Märkävaaran tielle.

    Inari74

    VastaaPoista
  2. Kiitos Inari74: Hyviä huomioita. Kessijärveltä Speiliniemen kodalle tulee matkaa pikkuiden vaille 24 km. Iso osa kelkkauraa. Ei pitäisi olla paha. Vaihtoehdossa 2. telttayö tulisi Kessijärveltä Kärppäsaaren välille. Ilman telttayötä matka on hieman liian pitkä.

    VastaaPoista
  3. Kessijärveltä Kärppäsaareen matkaa reilut 28 km ja osa matkasta umpista. Helmikuussa, kun vielä voi upottaa aikalailla, on matka vähän turhan pitkä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ok. Itse viettäisin yön silloin Majavajärven paikkeilla, siinä oli muistaakseni mukavan näköistä metsää, tien varret aika lailla hakattuja.

      Poista

Kotimatka

Istutaan autossa. Tiet kuivat. Aurinko paistaa. Mitä onkaan tapahtunut? Missä ollaan oltu viimeiset viikot? Mitä niistä on jäänyt puseroon? ...