5.11.2017

REITTISUUNNITELMA



Reittisuunnitelma 

alkaa olla valmiina. Pieniä hienosäätöjä pitää varmaan vielä tehdä ja lopullisen muotonsa reitti saakin sitten matkan päällä.

Ajatus reitistä rajapyykkien välissä lähti siitä, että halusimme nähdä mahdollisimman monipuolisesti Lapin luonnon erilaiset erityispiirteet. Aikaresurssit asettivat toki omat puitteensa retkelle. Lähtökohtaisesti näkisimme reitillä mahdollisimman kattavasti Lapin luonnon moninaisuutta. Alkureitin idän korpimänniköt vaihtuvat laajoihin ja silmänkantamattomiin ulottuviin Inarin saariin ja valkeaan aavaan. Inarin huollon jälkeen onkin aika siirtyä Juutuanjokea myöten Lemmenjoen kansallispuiston erämaahan, jonka syvä jokikanjoni on Suomen mittakaavassa ainutlaatuinen. Lemmenjoen laaksosta nousemme ylös kohti Postijoen latvaa ja avaraa ylänköä. Lemmenjoelta siirrymme Pöyrisjärven erämaahan, jossa pääsemme näkemään laajat koivuylänköjen ja soiden täplittämät jängät. Pöyrisjärven jälkeen onkin jälleen huollon aika. Huoltopaikaksi olemme kaavailleet Leppäjärvellä sijaitsevia Kelotinrantamajoja. Huoltotauon jälkeen reitti on suunniteltu kulkevaksi pitkin Arctic trail -kelkkareittiä. Tarvantovaarassa näemme laajat koivikot ja suot. Mitä pidemmälle reitti Käsivarressa etenee, sitä karummaksi ja ankarammaksi luonto muuttuu havupuiden muuttuessa koivuiksi ja koivujen käydessä yhä pienemmiksi, loppuen lopulta kokonaan. Yliperän erämaan ylängöltä ei juuri puita enää löydy. Maisemaa hallitsevat toinen toistaan mahtavammat paljaat tunturit ja pahdat. Täällä tuulella on tilaa puhaltaa ja lumipyryllä tehdä hiihtäjän matkanteosta todella haastavaa. Retki päättyy Kilpisjärvelle ja kolmen valtakunnan rajapyykille. Reitille mittaa tulee yli 530 km ja aikaa on varattu neljästä viiteen viikkoon. Aikamoinen rypistys, mutta monella tapaa unohtumaton ja ainutlaatuinen!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kotimatka

Istutaan autossa. Tiet kuivat. Aurinko paistaa. Mitä onkaan tapahtunut? Missä ollaan oltu viimeiset viikot? Mitä niistä on jäänyt puseroon? ...